Stukje Geschiedenis

1645 | Pakhuis

Herman de Keijser laat een pakhuis bouwen op de Nieuwe Haven 141.

1800 | Woonhuis

Later wordt het pakhuis een woonhuis. In 1832 is de schilder Anthony van Hekke eigenaar en bewoner. Hij voegt het onbebouwde erf aan de achterzijde bij het pand. Als Anthony (1865) en zijn inwonende broer Jan (1871) zijn overleden, wordt dochter Anna Jacoba eigenaresse.

1873 | Herberg

Adriaan Couw en zijn vrouw betrekken het pand. Couw heeft als schipper veel tegenslag gehad (twee vaartuigen verloren) en wordt daarom  sjouwerman. Om meer verdiensten te hebben vestigt hij zich als tapper aan de Nieuwe Haven.

1881 | Lage omzet

Couw wordt als 79-jarige tevens brugwachter. Hij kan de extra centen (ongeveer 60 gulden op een jaarsalaris van 75 gulden) goed gebruiken.

1885 | Johanna

Couw overlijdt en zijn 77-jarige weduwe Johanna van der Jagt zet de herberg voort.

1886 | 200 liter

Het verbruik is gestegen naar 200 liter bier.

1892 | De Gekroonde Suikerbiet

Jan Jakobus van den Houten wordt herbergier. Vermoeden is dat hij de naam De Gekroonde Suikerbiet heeft bedacht. Omstreeks 1875 worden suikerbieten veel verbouwd en Zierikzee is één van de havens waar ze worden ingeladen voor vervoer naar de suikerfabrieken.

1909 | Paulina

Van den Houten overlijdt en weduwe Paulina van den Ende zet de zaak even voort.

1910 | De Graaff

Adriaan de Graaff uit Ouwerkerk is de nieuwe herbergier.

1920 | Oud-Mechels buffet

Theun Helmstrijdt volgt De Graaff op en blijft er tot 1952. Hij knapt het pand op, bouwt het achterste deel aan en koopt het fraaie oud-Mechelse buffet, dat er nog steeds staat. Het café wordt eerst door Theuns ene dochter en haar man betrokken en vervolgens door de andere dochter en haar man.

1941-1947 | De Nieuwe Haven

Piet Harinck is in deze periode eigenaar van het café. De naam van het café was: De Nieuwe Haven

1968 | Heropening

De nieuwe exploitant H.G.J. Lusse heropent het vernieuwde Café. D. Olthof en D.J. Roozen zijn achtereenvolgens de caféhouders.

1980 | Oude Bierpomp

Ria Geluk neemt het café over. Zij schaft onder meer de fraaie bierpomp aan die dateert uit de jaren ‘10 van de vorige eeuw. Inmiddels hebben de stoere kaaiwerkers plaatsgemaakt voor waterrecreanten. Zierikzee is immers één van de meest geliefkoosde havens voor de watersport. Samen met de vaste stamgasten zorgen zij ervoor dat De Gekroonde Suikerbiet gebleven is wat het altijd al was: een trefpunt voor velen.

2000 | Afscheid Geluk

Na vele jaren en vele arbeid besluit Ria Geluk eind jaren negentig te stoppen als kroegbaas. Ze is van grote waarde geweest voor de Zierikzeese horeca (Deltaweek, Havendagen). In 2000 wordt het café overgenomen door twee Zierikzeese restaurateurs: Ton Dankers (destijds van Brasserie de Gouwe Geit; nu De Proeverij) en Carlos de Mendonca (Restaurant Boa Tarde). Maar het nieuwe gezicht van het café is gastvrouw Kim Bij de Vaate.

2002 | Nieuwe Vennoot

In juni 2002 wordt een nieuwe VOF in het leven geroepen. Robbert Roggeband, geboren en getogen Zierikzeënaar, is de nieuwe vennoot van Ton Dankers. Robbert ziet het als een grote uitdaging het unieke havencafé te runnen. Trots is hij op het ‘wereldberoemde’ borreluur en de recente hoge rangschikkingen in de lijst van beste café’s van Nederland.

2006 | Overname van Robbert Roggeband

Na jaren meedraaien is het zover, Robbert Roggeband wordt de nieuwe eigenaar van Café de Gekroonde Suikerbiet.

2007 | Blote engelen

Bij opknapwerkzaamheden komen oude muurschilderingen tevoorschijn: drie musicerende blote engeltjes. Ze dateren vermoedelijk uit 1920. Eigenaar Robbert Roggeband heeft, met een studie Historische Wetenschappen op zak, gevoel voor vroegere tijden en laat de afbeeldingen zover mogelijk herstellen. Hij vermoed dat de engeltjes zijn overgeschilderd, omdat de vaste clientèle zich aan de wulpse engelen zou hebben geërgerd. Kunstschilder Arie Roon uit Brouwershaven en enkele assistenten doen het herstelwerk. Over wie de engelen heeft gemaakt, bestaan twijfels. Roon gaat er van uit dat het Bruenaar Jan Hoek is geweest. Roggeband houdt het echter op de Vlaamse volkskunstenaar Den Bakker. Dat heeft hij van huisbaas en buurvrouw “tante Dien”.

2008 | Jubileum

De Gekroonde Suikerbiet, zoals De Biet officieel heet, viert haar 135-jarig jubileum. “Gek aantal om te vieren, maar nog vijftien jaar wachten was geen optie,” verklaart kroegeigenaar Robbert Roggeband. “En helemaal niets doen ook.” Daarom staat het jaar vol jubileumactiviteiten met als knallende afsluiting de oudejaarsconference van cabaretier Sjaak Bral in FiZi te Zierikzee. Met veel van de activiteiten zijn de gasten overigens al vertrouwd. Onder het mom “Geef het volk brood en spelen” is de evenementenagenda jaarlijks goed gevuld. Als Roggeband eenmaal begint met de vele activiteiten wordt de druk opgevoerd: “Was weer leuk vandaag, wanneer doe je weer wat?” Bijzondere activiteiten in de laatste jaren zijn: de pubquiz, Biet-Idols (onvermoede artiesten onder ons), Trage Dagen (onthaasten in de pub), Harbour Golf Open (golfevenement aan de haven), Open Doek (filmprojectie op het zeil van een schip),... Ook is er regelmatig live-muziek. Bijzonder zijn onder andere de optredens van de Amsterdamse band De Biet in De Biet.

2011 | Steenkolenpakhuis

Steeds meer speciaalbieren in de Biet. In de zomer een hoogtepunt met The Amazing Stroopwafels op de Havendagen. 

Het jaarlijkse Concert at Sea zou ook in 2011 weer een succes worden. Na een succesvolle vrijdagavond, werd Schouwen-Duiveland op zaterdag wakker in noodweer. Concert at Sea werd afgelast, maar Café de Biet zag een kans! De muntjes die iedereen over had, mochten ingeleverd worden bij de Biet. Een drukke avond!

Einde van het jaar stond in teken van het creëren van een doorgang naar het steenkolenpakhuis naast de Biet. Deze aanbouw moet meer mogelijkheden creëren. Het Steenkolenpakhuis is erg oud, een bouwjaar is helaas niet te traceren. In een plattegrond van Jacob van Deventer uit ca. 1560 wordt er al bebouwing aangegeven. De Biet bezit dit jaar positie 45 in de Café Top 100.

2012 | Jubileumjaar

Een jubileumjaar voor Robbert Roggeband, 10 jaar lang in de Biet. Dit gaat niet ongemerkt voorbij. Daarnaast heeft de Biet met het steenkolenpakhuis er meer ruimte bij gekregen om tal van activiteiten te organiseren. Van bandjes die gebruik maken van de speciaal door de Zierikzeese gitaarbouwer Peter Mol ingebouwde backline, tot aan een steeds groter wordende pubquiz. Eind van het jaar doet de Biet mee met Movember. Positie in de Café Top 100 in 2012? Nummer 24.

2013 | Het Tourcafé

In de zomer van 2013 is het Tourcafé de Biet. Geheel in stijl haalt het café zelfs het AD. Een alternatieve fietstocht, een heuse fietskantine, een rolverband binnen, verschillende presentaties, een quiz en tenslotte het klapstuk: de Enecotour langs de voordeur en onze eigen Wielrronde. Aan het einde van dit jaar is de Biet één van de initiatiefnemers voor ZZ Movember. Met een overtuigende deelname haalt dit team de landelijke top 3 met een ingezameld bedrag van €15.000. In 2013 wordt Café de Biet de top 10 van de Café Top 100 in gekatapulteerd: een trotse nummer 7.

2014 | Gastropub

2014 was een succesvol jaar voor Café de Biet. De kleine keuken die de Biet voorheen had werd geheel op z'n kop gezet en verbouwd tot serieuze keuken. Op Hemelvaartsdag was het zo ver: de komst van de menukaart, geheel geïnspireerd op de Gastropub.
Tevens werd dit jaar de hele nieuwe uitstraling gelanceerd, verzorgd door reclamebureau 10uur uit Zierikzee.
Op 14 oktober werd Robbert Roggeband gekroond tot Meest Markante Horecaondernemer van Zeeland, een titel om trots op te zijn! "Robbert zet bedreigingen om in kansen en houdt trends, consumentengedrag en nieuwe doelgroepen nauwlettend in de gaten", aldus de jury.
De jaarlijkse Café Top 100 was dit jaar speciaal: de Biet ging met brons naar huis. Het jurylid van Misset Horeca was lyrisch over alles in en van het café!

2017 | Het beste café van Nederland 

De Gekroonde Suikerbiet is in november 2017 door Misset Horeca uitgeroepen tot het beste café van Nederland en mag deze titel t/m december 2018 dragen. Na 15 jaar ondernemen is dat voor café eigenaar Robbert Roggeband een kroon op het werk. Uit het juryrapport kwam onder andere naar voren dat De Biet zijn gasten “het complete plaatje” voorschotelt en daarmee een schoolvoorbeeld van een café vormt. Deze veelzijdigheid doet volgens Misset Horeca absoluut niet af aan kwaliteit en beleving, waarvan de jury dan ook erg onder de indruk is.