Orval Ambassadeur

In het glas kleurt het bier lichtamber met oranjeachtige tinten. Een jonge Orval heeft vooral licht onrijp fruit in de neus, maar laat zich moeilijk vangen door de typische Orval-bitterheid. Een iets ouder exemplaar, vanaf zes maanden na de botteling, is al een deel van dat fruit kwijt, maar heeft weer de typische zurigheid dat een Orval blindelings herkenbaar maakt. Het is één van de weinige trappistenbieren dat geen broertjes of zusjes heeft.

De brouwerij van Orval waakt nauwgezet over de kwaliteit van haar trappistbier en voerde in dat kader het label Ambassadeur Orval in. Elk jaar wordt het label Orval Ambassadeur uitgereikt aan de caféhouders en restaurants die het best beantwoorden aan de criteria aanwezigheid, service en competentie. De toekenning van deze onderscheiding gebeurt door een comité, waarin de brouwerij, de Broederschap des Sossons d’Orvaulx en onafhankelijke personen zetelen.

Er zijn 35 ambassadeurs in Nederland en daar hoort de Biet dus bij. Heb jij al een Orval geprobeerd?